Zilele trecute am realizat ca nu m-a mai interesat ce se mai intampla cu browserul meu favorit, Mozilla Firefox, de cam multisor. Dincolo de obisnuitele operatiuni de intretinere, cand browserul te anunta ca a mai gasit un update pentru vreo extensie, n-am mai umblat la el cam de prin primavara, dupa ce am descoperit tema perfecta pentru mine (daca va intereseaza, nu e nici un secret: TwentyTen v 1.4, creata de ReduxTeam si usor modificata de mine).
Cu toate ca Firefox-ul si-a atras, in timp, reputatia de browser foarte incarcat, in configuratia aleasa de mine, cu un minim de extensii alese migalos pe criteriul utilitatii si simplitatii, browserul nu doar arata delicios de minimalist, dar se si misca foarte rapid, desi trebuie sa recunosc ca a fost devansat la acest capitol de unii rivali. Mozilla se pare insa ca este perfect constienta de cat de mult se poate incarca browserul atunci cand instalezi cu nemiluita extensii pe care uiti cu lunile sa le dezinstalezi dupa ce nu mai ai nevoie de ele, multe dintre acestea adaugand tot felul de butonase interfetei clasice de Firefox, care nu se prea sinchisea oricum de spatiul de browsing care iti mai ramane la dispozitie.
Noul Firefox 4 promite insa o experienta minimalista de cea mai buna calitate si o asezare mult mai logica si ergonomica a comenzilor. Din pacate, se afla inca in faza Beta (6, mai precis), ceea ce inseamna ca nu va fi compatibil cu prea multe extensii, dar tot iti poti face o idee despre viitoarele sale functionalitati. Daca in cazul altor modificari majore de versiune a Firefox-ului cel mult apareau unele butoane in plus in interfata clasica si se mai schimbau iconitele ici-colo, majoritatea modificarilor fiind „sub capota”, Firefox 4 va veni cu o interfata cu totul noua (ma rog, pentru Firefox), care va afecta in mod direct experienta ta pe web.
Cea mai semnificativa modificare la nivelul interfetei o reprezinta noul concept de tab, care devine elementul de baza al browserului, ruland independent de celelalte taburi. Solutia „Tabs on top” propusa de Mozilla, nu este insa o noutate, fiind prezenta la Chrome inca de la lansare. Celalalt element nou si cat se poate de evident este butonul portocaliu intitulat Firefox, si care inlocuieste vechiul sistem de meniuri clasice. Comenzile familiare ale Firefox-ului au fost rearanjate in asa fel incat sa nu incarce excesiv noul meniu, care seamana cu meniul Start al Windows-ului, si iti vor trebui cateva zeci de minute pentru a te obisnui cu noua locatie a elementelor, dar si cu ideea ca unele dintre ele au disparut. Dar nici asta nu este o noutate decat pentru Firefox, intrucat Opera are un astfel de meniu de ceva vreme.
Mozilla este, in sfarsit, interesata de maximizarea spatiului rezervat browsing-ului propriu-zis si asta se vede din amplasarea butonului Firefox pe spatiul alta data gol al barei de titlu, lasandu-ti in continuare loc sa „apuci” fereastra cu mouse-ul si s-o plimbi de colo-colo pe ecran.
Caseta de dialog Options a ramas identica, cel putin in faza Beta si nici nu vad ce ar fi de modificat acolo, dar managerul add-on-urilor (extensii sau – cum suna ele traduse – suplimente, teme si plugin-uri) nu mai este o caseta de dialog flotanta ci un tab, cu un layout nou, care mi se pare simplu de folosit si mai aratos decat vechiul pop-up. In plus, extensiile sunt asezate in pagina mult mai aerisit si informatiile asociate cu ele sunt mai usor de parcurs.
Noile taburi nu doar ca au urcat un pic mai sus, dar sunt insotite si de o noua modalitate de administrare a acestora, numita Firefox Panorama. Daca apesi butonul Panorama din dreapta browserului, intri intr-un nou mod de vizualizare a taburilor, sub forma de grupuri, extrem de usor de creat si de folosit. Daca ai deschis o multime de taburi, cu un simplu drag-and-drop le poti grupa cum vrei. Poti crea un grup nou cu click-dreapta-and-drag sau, si mai de efect, scotand un tab in afara unui grup si apoi apropiind de el urmatorul tab pe care il vrei in grupul nou creat si Firefox creaza automat noul grup. Ma rog, in practica e mult mai fun decat ai crede si singurul regret este ca Panorama nu tine minte grupurile de taburi din sesiunile anterioare. E inca Beta, cine stie…
O alta caracteristica ce s-ar putea dovedi foarte utila este posibilitatea de a transforma un tab in care ai deschis un site pe care il vizitezi regulat sau il tii in permanenta deschis, cum ar fi unul de Web Mail, intr-un asa-numit App Tab, in care site-ul tau favorit isi va gasi un loc permanent.
Cam asta ar fi impresionant la exterior, dar Mozilla a mesterit destul de mult si la interior, cu efectul unei viteze de navigare sensibil sporite, gratie noului mod de interpretare a valorilor JavaScript, si a unei stabilitati mult mai bune a browserului. Un tab blocat, cel mai probabil din cauza unui plugin Adobe Flash, Apple Quicktime sau Microsoft Silverlight nu mai duce la reincarcarea intregului browser si, implicit, a tuturor celorlalte taburi. O simpla reincarcare a paginii cu probleme poate restarta pluginul buclucas si ai scapat de belele (Chrome style).
Mozilla a atacat si o alta mare problema a Firefox-ului, viteza de start up, care scade drastic daca ai instalate multe extensii. Modificarile aduse modulului XPCOM au drept efect o lansare mai rapida a browserului si vor duce la o noua platforma pentru extensii. Firefox 4 permite deja si instalarea de add-on-uri fara a fi necesara repornirea browserului, rezolvand astfel o mai veche bataie de cap.
Exista voci care sustin ca noul Firefox nu face altceva decat sa-i ajunga din urma pe rivalii mai sprinteni care s-au dovedit a fi Google Chrome si Opera si nu prea ai cum sa nu fii de acord. Marile inovatii anuntate cu surle si trambite de Mozilla sunt fie carateristici native, pe care Google Chrome le-a avut inca de la lansare, fie elemente de design si ergonomie pe care Opera le-a adus deja pe piata de ceva timp.
Daca ar exista un zeu al tehnologiei, el probabil le-ar arata calea cea dreapta tuturor supusilor lui si oricate potecute paralele sau scurtaturi ar gasi cineva, directia evolutiei este, in linii mari, aceeasi. Asa cum Firefox implementeaza azi cele mai bune idei dovedite recent, nu demult a facut-o Internet Explorer, si, la un moment dat, o vor face si Chrome si Opera. Marele atu al Firefox-ului, sistemul de extensii, a fost deja adoptat si de Chrome si creste pe zi ce trece, asa ca este cam pierdere de vreme sa tot incerci sa faci ordine in cine a copiat pe cine. Intr-un final, beneficiarii raman tot utilizatorii, care vor putea folosi cele mai bune inovatii fara a fi nevoiti sa-si schimbe browserul favorit.
Ramane de vazut daca Firefox 4 va avea in final cele mai cool elemente de interfata, combinate cu cele mai rapide si eficiente tehnologii de browsing si imensul rezervor de extensii care i-a fost pana acum atu. De interfata si de viteza cred ca deja m-am convins ca vor fi OK inca de la acest Beta. Astept sa vad la care dintre extensiile mele va trebui sa renunt (sper la niciuna).
Oricum, prima impresie a fost una mai mult decat incurajatoare si toate site-urile pe care bantui de obicei au rulat fara probleme, asa ca, daca sunteti curiosi sa vedeti ce va asteapta, va recomand sa dati o raita prin Mozilla Firefox 4 Beta 6.
sursa: playtech